Vélemények

Amit csak a párod láthat

Sokat gondolkodtam azon, hogy nőként miért kell takargatnom a testem nehogy megszóljanak, míg a férfiak esetében közel sem kelt például a félmeztelenkedés akkora felháborodást, mintha én venném le a felsőmet egy meleg nyári napon. Sokszor veszem észre magamon ruhavásárlás közben, hogy elkezdek az alapján válogatni, hogy mi nem fogja kiverni a biztosítékot. Hiába tetszik, hiába érezném magam benne őrülten jól, mert ez vagyok én. Rá kell jönnöm, hogy az emberek megvető, lenéző pillantásokkal illetnének. Azzal azonosítanának, hogy egy könnyű nőcske vagyok, nem is igazi nő. A férfiak azt hinnék, hogy mi másért öltöznék így, ha nem nekik. Ezért a legtöbb nyúlkálni kezdene, belepofátlankodna a magánszférámba és szexista megjegyzéseket tenne, amivel degradálni próbálna. Ráadásul, ha úgy érzem ezek a ruhák én vagyok, a társadalom pedig azt mondja ez azt jelképezi, hogy egy kurva vagyok, akkor tényleg az vagyok? Férfiak hiányos öltözetét, alsóneműs fotóikat nem övezik botrányok, nem szalagcím, amin lehet botránkozni. Soha nem tudtam megérteni, hogy nekem miért kell takargatnom magam, miért vagyok egy “szentély”, míg az ellenkező nemet senki sem traktálja ezzel amióta csak megszületett.

A hétköznapi viselet pedig csak egy dolog, viszont mióta bejárta a világot a body positivity kampány, egyre több nő mutatja meg a testét akár még fehérneműben is a világnak. Azon kívül, hogy akárkiről is legyen szó az emberek előszeretettel body-shammingelnek másokat, legyen ő duci, vékony vagy akármilyen külsejű, de a slut-shamming is előkelő helyet foglal el a kommentszekciókban.

Számtalan mód van arra, hogy megéljük a nőiességünket. A fehérneműs fotózások pedig csak egy módszer erre a rengetegből. Jól érezni magad a bőrödben és utána viszont látni magad a fotókon hatalmas önbizalom növelő hatással bír, egyébként nemtől függetlenül. Nem mellesleg egy életre szóló élmény is lehet ez valakinek. Minek ezt megosztani másokkal? Mert büszke vagyok rá, ennyire egyszerű. Talán elcsépeltnek hangzik már, de igaz, hogy az én testemmel azt csinálok, amit akarok. Ebben pedig az szomorít el a legjobban, hogy ez elítélendő, és egy életre megbélyegezhet, de azzal nincs bajuk az embereknek, hogy a kiskorú gyerekükről tegyenek ki meztelen fürdetős képeket és egyéb magatehetetlen szituációkban fotózott képekkel árasszák el a feedemet szegény gyerekről. Aztán csodálkoznak azon is, hogy a kiskorú gyereküknek pedofilok írogatnak Facebookon, mert nyilván egy kisgyereknek inkább van helye a közösségi médiában.

A neten általában inkább csak a jó dolgokat szeretjük megosztani, amire büszkék vagyunk. Ez nem azt jelenti, hogy mindenképpen várjuk a pozitív visszacsatolást. Van, hogy csak simán jó megosztani másokkal, amiben örömünket leljük. Ha valaki az ilyen képekben leli örömét, az ő döntése ha megosztja. Azt is megosztjuk, hogy kirándulni voltunk, vagy futni, vagy mit főztünk ebédre. Kinek mi és ez így van rendben.

Nem én tárgyiasítom magam, ha fehérneműre vetkőzöm, hanem az, aki úgy gondol rám.

Az emberi test a világ egyik legtermészetesebb dolga. Takargatni azt, ami egyébként mindenkinek van és még ha különbözik is ugyanarra a sémára épül számomra értelmetlen dolog. Fel kéne fogni, hogy a testünk nem csak a szexualitást – vagy nőknél a szülést is – képviseli.

Gyakori megjegyzés az ilyen képekkel kapcsolatban, vagy simán egy sokat mutató ruha láttán, hogy ez csak a párjára és rá tartozna. Miért csak a párom láthatná a testem? Talán megcsalom, ha más is látja? Tudom, a te barátnődet senki ne nézegesse fehérneműben, csak azt elfelejted, hogy nem birtokolod. Szerintem fontos, hogy erről tudjanak beszélni egy kapcsolatban, de simán elnyomni a párod, mert te féltékeny vagy egyáltalán nem helyes. Nem ért hozzá senki, inkább legyél büszke arra, ha megnézik, de egy fotósnak amúgy sem az a dolga, hogy nyálcsorgatva nézegesse. Őszintén felmegy a vérnyomásom, mikor olyanokat hallok vagy olvasok pasiktól, hogy a nő legyen tiszta, érintetlen és rejtélyes. Lenézik azt a nőt, akinek több partnere volt, de ha a nagy kan azzal dicsekszik hány nőhöz volt köze teljesen normális. Arról papolnak, hogy egy nő nem teszi szét a lábát mindenkinek. Kérdezem én, hogy hol tartozik rátok, hogy akármelyik nő mikor, kinek és hányszor teszi szét a lábát? Leírom röviden minden férfinek -és nőnek is, aki így gondolkodik a saját neméről- ha olvassa ezt:

Őszintén nem érdekel senkit, hogy túl misztifikálod a női nemet egy szentélynek. Semmi jogod más nemi élete felett ítélkezni, és beleszólni abba, hogy mit csinál a saját testével és ezt hány emberrel osztja meg.

Ha eddig nem lett volna valakinek világos a kihívó ruhák és képek nem egyenlőek a párkeresési szándékkal. Tehát, nem vagyok köteles elviselni a privát üzenetben érkező igénytelen és kéretlen dickpic-et, sem a zaklatást, sem a szexista “poénokat”.  (Mondjuk tök mindegy milyen képeket raksz ki, mert ugyanúgy megtalálnak ezek a fajta pasik.) Ráadásul azért, mert megoszt valaki egy képet a testéről nem tudom hol jelenti azt, hogy alpári megjegyzésekkel kell bombázni vagy azt, hogy prosti lenne. Ugyanúgy vonatkozik ez hírességre és magánemberre is. Bocsi, de ettől senki nem lesz ócska, de az kifejezetten visszataszító, ha nő létedre is így kezeled egy nőtársadat. Srácok, titeket pedig ha ez megnyugtat, akik lenézitek ezeket a nőket, valószínűleg ők se állnának veletek szóba.

Azzal beszólni valakinek, hogy máshoz nem ért, csak vetkőzni tud és sokat elmond róla, hogy erről ismerik az emberek. Hát sajnálom, hogy tőlem kell megtudnod, de ti tettétek híressé. (Egyébként meg nem is ismered, hogy jön ide, hogy mihez ért még?)  Valamiért mégis van rá igény, ha valaki ettől híres lett. Az meg csak hab a tortán, ha képes a termékeit a kihívó megjelenésével eladni. Mármint bocsi, de szerintem nem ő vesz meg valamit azért mert szexi nő árulja. Arról nem is beszélve, hogy nem kell elbagatellizálni a modellkedést, higgye el mindenki, hogy nem olyan könnyű, mint látszik. (Mielőtt valakinek eszébe jut összehasonlítani a kapálással, meg a gyári munkával inkább hallgasson, mert értelmetlen összehasonlítani és senki nem mondta, hogy az előbb említetteket nem nehéz csinálni.)

Másik bicskanyitogató tipikus megnyilvánulás a “ne csodálkozzon ha ezek után megerőszakolják” és társai. Először is szeretnék gratulálni az áldozathibáztatáshoz, nagyon ügyesen megmutattad mennyire intelligens vagy. Másrészt – csak, hogy ki is fejtsem- egy erőszakolót semmi nem jogosítja fel a tettére. Lehet az ilyen emberek számára ez hihetetlen, de egy pornószínészt se lehet megerőszakolni azért, mert pornószínész. Igazából, ha meztelenül rakok ki képet magamról se lenne rendben, hogy megerőszakoljanak. Csak megjegyzem halkan, hogy a legtöbb nő, aki erőszak áldozata volt egyáltalán nem posztolt magáról ilyen képeket vagy öltözködött kihívóan. Esetleg szerintetek a kislanyok és kisfiúk is ezzel provokálták ki, hogy megerőszakolják őket? Rohadtul nem ez a mérvadó az erőszakolóknak. Gusztustalan, hogy amint kiderül, hogy egy nő a merész kategóriába tartozik és megerőszakolták a legtöbb ember csak azt mondja, hogy meg is érdemelte, majd most megtanulja.

A problémát azért is nehézkes megértenem, mert nem sok különbséget látok a bikini és a fehérnemű között. Igazából az anyagukon kívül semmi különbség nincs köztük. A konzervatívok azzal érvelnek, hogy a különbség, hogy a fehérneműt csak a párom látja. Igen, meg az összes előző partnerem, sőt ha nem szégyellős barátnőkről van szó a barátnőim is, esetleg a tesóm ( ha lenne), stb. A bikiniben meg ugyanazt látja igazából a többi ember is. Visszatérve a kapcsolatban lévőkhöz, felmerül bennem a kérdés, hogy bikiniben nem zavar, ha látja az egész strandon az a több száz ember a barátnődet, de a fehérneműs képnél már ne nézegesse más? Hol a logika? Én komolyan keresem.

Komolyan felcsesz, mikor a nők meg arról beszélnek, hogy így nem fogsz senkinek kelleni, mert senki nem fog komolyan venni. A kedvencem pedig a “az ilyen nők csak arra, kellenek úgyis.” Nekem meg nem kell olyan férfi, aki nem tud tisztelni fehérneműben ugyanúgy, mint 6 réteg pulcsiban. Zárójelben megjegyzem, hogy rólam is van kint ilyen kép (amire nagyon vártam a reakciókat, hogy hozzá tudnak-e adni ehhez a bejegyzéshez valamit), én is tudok kihívóan öltözködni, mégis tud tisztelni a párom és köszönjük szépen nincs ebből problémánk.

Másik nagyszerű meglátás, hogy azért se osszál meg ilyen képet, mert ha a cég ahol dolgoznál utánad néz lehet nem fog felvenni. Én meg azt mondom, hogy nyilván nem megyek mindenhova fehérneműben, attól még fel tudok öltözni normálisan mindenhova alkalomhoz illően. Az, hogy mit csinálok szabadidőmben szerintem ne érdekelje a munkáltatómat. Egyébként ez kicsit ilyen fura helyzet, mert egyszer azt mondják emiatt nem lesz munkám utána meg azt, hogy pont emiatt lesz munkám, mert a férfi főnök felvesz a külsőm miatt. Nyilván utóbbiért is én vagyok a hibás nem a pasi, aki nem kompetencia alapján választ. Ezen most hogyan igazodjak ki?

Úgyhogy fel kéne fogni, hogy felnőtt emberek, azt csinálnak, amit akarnak a testükkel. Igen felnőttek. 18 tehát felnőtt. Ha nem tudod elengedni a gyereked kezét az a te bajod, de nem véletlenül lesz 18 éves korától felnőtt valaki. Dönthet, egy ország jövőjéről is akár, akkor hadd döntsön már a saját testéről is. Ha ennyire gyerek még egy 18 éves, ne 18-tól legyen felnőtt. Viszont ahogy láttam ugyanígy kezelnek sokan egy 19,20,21,22 vagy akár idősebb embert is, ami nekem nonszensz. Ha valaki ennyi idősen dönt így, alaposan átgondolja és ha ezeket ugyanúgy szeretné, csak rá tartozik. Nem kell megtépni, felpofozni érte. Eleve sokat elmond valaki nevelési módszeréről ez, hiszen azon kívül, hogy elhidegül tőled a gyereked és semmit nem fog veled megosztani igazából semmit nem érsz el vele. Ráadásul felnőtt is tehát, egy szavad nem lehet akkor sem, ha összepakol és elmegy az agresszív szüleitől. Ha problémád van ülj le és beszéld meg vele. Az meg abszurd, hogy erre még mindig fel kell hívni a figyelmet.

Összegezve, senkinek semmi köze a másik testéhez. Mindenki megérdemli a tiszteletet, ha pedig egy ilyen kép miatt nem adod meg, te vagy a paraszt és nem a nő a kurva. End of the story.

 
 
 
 
 
 
 
Ideírom a why beszélsz half angolul csoportot hátha valaki ide akarja írni, úgyhogy én voltam az első bitches.

2 hozzászólás

 • ZsadányiDominika

  Tőled hallom/ olvasom először, hogy nem tiszta számodra (sem, mert én sem értem igazából) a fürdőruha és a fehérnemű közötti különbség. A ruhaüzletekben elhúzzuk a függönyt, ha felveszünk egy nadrágot, de a strandon mindenki mutatja a testét, akár kevesebb takaró szándékú ruhaagyaggal is. Ki érti ezt…?
  Megemlítem Billie Eilish-t, akinek a túlméretezett ruhái az ismertetőjeleivé váltak már. Azért rejtette/ rejti a testét a közönségtől, hogy megóvja magát. És igen, egyetlen egyszer posztolt magáról, ahol fürdőruhában van, máris azzal rugdosták, hogy amint betöltötte a 18. életévét, rögtön nekivetkőzik.
  Az énekesnők, ha egy klipben kirívóan jelennek meg, ugyan úgy lehetnek példaképek, de ha egy egyszerű ember veszi fel ugyan azt a megjelenést, miért viszonyulnak hozzá másképp?
  Ennyit erről. Az emberek unatkoznak, és azért kötnek bele másba, mert nincsenek magukkal megelégedve. (Meg talán azért is, mert ők nem mernének megosztani magukról feltűnőbb képet.)

  • Bujáki Evelin

   Hát igen, ennek a kettősmércének szerintem senki nem tudná megmagyarázni az értelmét. Egyébként teljesen egyetértek azokkal, amiket írtál. Örülök, hogy egyre több embert látok, aki így gondolkodik. 🤎

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük