Interjú

Kárpáti Rebeka: Én úgy gondolom, egy pillangó lelkű lány vagyok.

Kárpáti Rebeka (25) többféle szerepből is lehet ismerős számunkra. 2013-ban vált ismertté a Miss Universe Hungary nyerteseként, majd 2014-től egészen 2019-ig a Jóban Rosszban című sorozat Révész Borijaként láthattuk a TV képernyőjén. Ezen kívül modellként is dolgozik és mióta otthagyta a sorozatot a Fem3 Cafe műsorvezetője lett. A közösségi médiára is nagy hangsúlyt fektető Rebekát Instagramon több mint 190 ezren követik, újdonsült YouTube csatornáján pedig 77  ezer feliratkozóval büszkélkedhet. Felsorolni is hosszú lenne mennyi mindennel foglalkozott már az évek alatt, ráadásul párhuzamosan. Ezt az interjút még tavaly 2019-ben készítettem Rebekával az iskolaújságunkba, később a Kisalföld újság által szervezett versenyen második helyet értem el vele. Annyira tetszett ez a beszélgetés, hogy úgy gondoltam a blogomon is van létjogusultsága. Kezdjünk is bele!

Hogy tudsz ennyi mindenre odafigyelni és nyomon követni mindent magad
körül?

Sehogy, idegbeteg vagyok minden egyes nap, viccen kívül. – kezdte viccesen –  Az van, hogy nekem nagyon nehéz. Ugye én dolgozok együtt management cégekkel, de olyan hogy menedzser, vagy egy adott
személy, aki mindig ott van és segít olyan nincs. Mindent magamnak intézek. Most pár hete olyan flowba vagyok, hogy azt se tudom hol áll a fejem. Mindig jönnek olyan időszakok, amikor mindenösszesűrűsödik, most egy ilyen időszakom volt, de egyébként nagyon szeretem csinálni. Igyekszem rendszerezni a dolgaim, mindent egy naptárban vezetek. Viszont az én munkámban sajnos semmi nincsen rendszerben, és semmi nem állandó, ezért néha nehezen tudom követni.

Színészként is dolgoztál több évig, csak úgy mint apukád (R. Kárpáti Péter a Barátok Közt Berényi Andrásaként vált ismertté), mennyire volt ő hatással a te színészi pályádra? Benne volt a keze vagy ez teljesen a te döntésed volt?

Apu igazából nem ilyen, ő tök jófej. Soha nem presszionált erre, hogy ezt kéne csinálnom. Nekem ez sose volt kőbe vésve. Anno nem is érdekelt más gimi csak a Vörösmarty drámatagozata, de nem azért, hogy színész legyek, csak legyen egy szakmám, ami érdekel is. Minden véletlenszerű volt az életemben. Utána poénból jelentkezni a szépségkirálynő választásra, aztán poénból elmegyek a Jóban Rosszban castingra. Igazából semmire nem görcsöltem rá. Mindig valahogy úgy alakult, hogy végül belekerültem a színészetbe, de nem bántam meg soha. Nagyon szeretem csinálni, viszont azért nem jelentkeztem a színműre, mert ott reggeltől estig bent vannak egy próbateremben, nem tudtam volna mellette dolgozni. Én úgy gondolom egy pillangó lelkű lány vagyok és ha nekem ott reggeltől estig Csehov drámákat kéne tanulnom,  az kiidegelt volna.

Ha már említetted a Miss Universe Hungary-t, hogy emlékszel rá vissza? Van olyantapasztalatod, amit a mai napig tudsz kamatoztatni?

A versenynek köszönhetően Moszkvában voltam 3 hetet, egyedül, 18 évesen, ez azért elég kemény volt. Viszont azt mondom, hogy az azért megedzett valamilyen szinten. Tényleg ez a talpraesettség amire szükségem volt akkoriban nagyon. Az is nehéz volt, hogy angolul kellett kommunikálnom, hiszen nem volt másra lehetőségem. Tényleg az, hogy egy országotképviselni hatalmas felelősség.

A verseny után modellként is dolgozol. Erről a szakmáról az emberek többsége úgy
vélekedik, hogy nem túl egészséges, gondolok itt a testképzavarra, extrém diétákra, amik a modellek életére jellemző. Neked ez mennyire van jelen az életedben?

Az az igazság, hogy én igazából nem vagyok modell alkat. Magasságban sem és testalkatban sem. Nekem azért van egy – bocsánat, hogy így fogalmazok – bulkasznim, én nagyon szeretem ezt az alakomat. Persze nekem is van most nagyjából 3-4 kiló felesleg, amit úgy leadnék, de attól még mindig jobban szeretem a McDonald’s-ot. Úgyhogy sajnos, vagy nem sajnos, de ilyen szigorú diétákat nem követek.

Az utóbbi időben hazánkba is megérkezett az úgynevezett influencer jelenség, ami elég megosztó a tartalomgyártók és a fogyasztók között is. Instagramon már te is elég nagy tábornak örvendesz, te szereted egyébként ezt a megnevezést, hogy “influencer”? Hogy viszonyulsz ehhez?

Egyáltalán nem szeretem ezt a kifejezést, vagy ha így hívnak. Az influencerkedésnek van egy pejoratív értelme számomra. Én inkább tartalomgyártót szoktam használni. Mostmár boldog boldogtalan influencernek mondja magát, az is, aki vásárolt magának 50 ezer arab követőt és kitesz minden nap egy képet a lábujjkörméről.

Most mondtam valami szürreális példát, de számomra ez teljesen pejoratív. Én a minőségi tartalomban és az értékekben hiszek, és abban, hogy mellette legyen valami, amit te már letettél az asztalra. Tehát ne csak a semmiből legyél az, hanem legyél sportoló, egy műsorvezető, egy színész vagy egy olyan ikon, aki mögött van egy olyan produktum, ami kapcsán lehet követni.

Jelenleg mivel szeretsz a legjobban foglalkozni?

A műsorvezetés és egyből a dobogó második fokán van a tartalomgyártás akár Instagramra, akár Youtube-ra.

Egy aktuális kérdést a végére hagytam, hiszen pár hete röppent fel a hír, miszerint örökbe fogadtál egy afrikai kislányt, ha csak jelképesen is, hiszen első sorban anyagilag támogatod az ő jövőjét. Viszont választhattál volna egy magyar gyereket is, ami úgymond egyszerűbb lett volna, miért egy afrikai származású mellett döntöttél?

Ezt egyébként sokan kérdezik és tök jó kérdés. Több ember első reakciója az volt, hogy “De hát akkor miért nem Magyarországról?”. Erre az a válaszom, hogy itthon is segítek, csak azt nem kapja fel így a média. Az afrikai alapítvány már nem először jött be az életembe és akkor nagyon úgy éreztem, hogy ezzel valami dolgom van. Magyarországon konkrét szervezet nincs, amit támogatok, viszont szeretnék. Úgyhogy várom az ötleteket szívesen. Tehát a lényeg, hogy itthon inkább projektekben veszek részt, mert még nem találtam meg azt a szervezetet, akikkel együttműködnék. Egyébként maga ez a gyerek téma is nagyon fontos nekem.

Utolsó kérdésem pedig ahhoz kapcsolódik, hogy te ugye a Budapesti Metropolitan
Egyetemen végeztél, a Vörösmarty után és emellett építetted a karriered, ami nem kis
munka lehetett. Iskolánkban többen készülnek a továbbtanulásra és hamarosan
megkezdjük a nagybetűs életet. Milyen tanácsot tudnál nekünk adni azok után, amin te keresztül mentél?

Minél több kapcsolatot építsetek ki. Járjatok bulizni – ez most furcsán hangzik – de tényleg a legnagyobb például üzleti kapcsolatok is az ilyen spontán helyzetekben születnek. Én ezt vallom, hogy ne otthon üljenek a fiatalok, hanem használják ki a programokat. Tök jó iskolai programok, napok vannak. Jelenjetek meg, építsétek a karrieretek! Azt tudnám még mondani, hogy nagyon nagy hangsúlyt fektessetek a belső munkára, az önismeretre és az érzelmi intelligencia tanulására.

Remélem nektek is annyira tetszett, mint nekem, még ha kicsit rövid is volt. Összességében Rebeka rettentően kedves, közvetlen nem mellesleg sokoldalú, akit érdemes követni és mindenféleképpen lehet példaképnek nevezni véleményem szerint. Egy igazán fiatalos feltörekvő ikon lehet a fiatalok számára.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük